Liderii Ligii arabe încearcă să obţină o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU privind Înălţimile Golan

Liderii arabi reuniţi la Tunis au afirmat duminică că intenţionează să prezinte o rezoluţie în Consiliul de Securitate al ONU împotriva deciziei SUA de a recunoaşte suveranitatea statului Israel asupra Înălţimilor Golan şi au promis să sprijine poporul palestinian în încercarea de a-şi crea un stat.

„Noi, liderii ţărilor arabe adunate în Tunisia … respingem şi condamnăm decizia SUA de a recunoaşte suveranitatea Israelului asupra Golanului”, a declarat secretarul general al Ligii Arabe, Ahmed Aboul Gheit. El a informat că ţările arabe vor prezenta un proiect de rezoluţie în Consiliul de Securitate al ONU şi că vor solicită un aviz juridic din partea Curţii Internaţională de Justiţie în privinţa deciziei SUA. Înaltul oficial al Ligii Arabe a avertizat alte state să nu urmeze decizia Washingtonului.

Regele Salman bin Abdulaziz al Arabiei Saudite a comunicat liderilor arabi că ţara sa „respinge în mod absolut” orice măsuri care afectează suveranitatea Siriei asupra Înălţimilor Golan. În comunicatul final al summitului, statele arabe şi-au reînnoit sprijinul pentru iniţiativa de pace arabă care oferă Israelului pacea în schimbul retragerii din toate teritoriile ocupate în timpul războiului din 1967 şi au afirmat că vor urmări relansarea negocierilor de pace cu statul evreu.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres, care a avut o intervenţie în cadrul reuniunii Ligii Arabe din Tunis, a spus că orice soluţionare a conflictului sirian trebuie să garanteze integritatea teritorială a Siriei, „inclusiv Înălţimile Golan ocupate”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s