Papa Francisc îi îndeamnă pe creștinii din Maroc să nu mai facă ”prozelitism”

Duminică, 31 martie 2019, în ultima zi a călătoriei sale în Maroc, papa Francisc a recitat rugăciunea ”Îngerul Domnului” împreună cu preoții și persoanele aflate în catedrala din Rabat și i-a îndemnat pe creștini să renunțe la încercarea de evanghelizare prin prozelitism: ”Biserica crește prin atracție și mărturie, nu prin prozelitism!”

În mod semnificativ, la această întâlnire era prezentă și o delegație a Consiliului ecumenic al Bisericilor din Maroc, o prezență care, a spus papa în cuvântul său, ”arată în mod vizibil comuniunea trăită aici, în Maroc, în rândul creștinilor de diverse confesiuni, pe calea unității”.

Pornind de la constatarea că în Maroc ”creștinii sunt un mic număr”, papa a spus că ”această realitate nu este, în ochii mei, o problemă, chiar dacă recunosc că uneori poate deveni dificil să trăiești pentru unii”. Cu toate acestea, a continuat papa, ”Isus nu ne-a ales și nu ne-a trimis ca să devenim cei mai numeroși, ci ne-a chemat pentru o misiune. Căile misiunii nu trec prin prozelitism. Biserica crește nu prin prozelitism, ci prin atracție, prin mărturie. Nu prin prozelitism, care duce întotdeauna pe un drum fără ieșire, ci prin modul nostru de a fi cu Isus și cu ceilalți.”

La finalul cuvântului adresat preoților și persoanelor consacrate din Maroc, papa i-a încurajat să cultive, împreună cu creștinii celorlalte confesiuni prezente în această țară, ”ecumenismul carității”, care poate deveni ”o cale de dialog și de cooperare cu surorile și frații noștri musulmani și cu toate persoanele de bunăvoință”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s