Inundații catastrofale în Iran – schimb de replici acide cu SUA

Ministrul de Externe de la Teheran Javad Zarif a acuzat luni administraţia federală de la Washington că împiedică furnizarea de ajutor umanitar către ţara sa şi se dedă astfel unui act de „terorism economic“, în condiţiile în care autorităţile iraniene au ordonat evacuarea mai multor localităţi aflate sub ape. „Printre echipamentele blocate se află şi elicoptere de salvare. Nu este doar un conflict economic, ci şi un terorism economic“, a adăugat şeful diplomaţiei iraniene.

Iranul a fost afectat în a doua jumătate a lunii martie de inundaţii de o amploare neobişnuită. Mai multe localităţi din vestul acestei ţări din Asia de Sud-Vest au primit ordin de evacuare. Un prim val de inundaţii a afectat nord-estul Iranului la 19 martie, iar un al doilea vestul şi sud-vestul acestei ţări la 25 martie, soldându-se cu moartea a 45 de persoane, potrivit ultimului bilanţ oficial. În total, 23 dintre cele 31 de provincii ale Iranului au fost lovite de inundaţii.

În replică, secretarul de stat american, Mike Pompeo, a afirmat că ”inundaţiile arată o dată în plus nivelul de nepăsare al regimului iranian în planificarea urbană şi pregătirea situaţiilor de urgenţă”. ”Regimul acuză entităţi străine în timp ce propria sa nepăsare este cea care a contribuit la acest dezastru”, a adăugat Pompeo într-un comunicat. ”El închide chiar militanţi ecologişti care încearcă doar să ajute Iranul să se pregătească pentru aceste provocări”, se mai spune în comunicat.

Exprimând ”condoleanţe” din partea SUA pentru victimele inundaţiilor, Pompeo a dat asigurări că Washingtonul ”este gata să contribuie la Federaţia internaţională a societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, care distribuie apoi fondurile prin intermediul Semilunii Roşii iraniene pentru ajutoare”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s