Avioanele americane F-35 oferite și României

Statele Unite intenţionează extinderea vânzării de avioane de vânătoare F-35 fabricate de Lockheed Martin către cinci noi ţări, inclusiv România, în contextul în care aliaţii europeni doresc să îşi întărească poziţia militară în faţa Rusiei, a declarat un oficial al Pentagonului.

Într-o declaraţie adresată Camerei Reprezentanţilor, vice-amiralul Mathias Winter, directorul biroului F-35 din cadrul Pentagonului, a transmis că „printre potenţialii clienţi se numără Singapore, Grecia, România, Spania şi Polonia.

Vânzarea de armament este considerată o tranzacţie de la un guvern la altul, dar Pentagonul este intermediar între contractor şi guvernul străin. Printre ţările care doresc să achiziţioneze aeronave F-35 se numără şi Finlanda, Elveţia şi Emiratele Arabe Unite.

Anul trecut, Belgia a fost primul nou client pentru aeronavele F-35, alegând acest model în locul modelului Eurofighter Typhoon, achiziţie care s-a ridicat la 4 miliarde de euro.

Preşedintele american Donald Trump a lansat un program numit „Cumpăraţi american”, prin care au fost relaxate restricţiile privind vânzările şi au fost implicaţi înalți oficiali în procesul de vânzare externă a armamentului american.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s