Kush – Libia: Taberele rivale nu mai ţin cont de nimic şi au trecut la atacarea zonelor civile

Ev. Matei 24/6: Veţi auzi de războaie şi veşti de războaie: vedeţi să nu vă înspăimântaţi, căci toate aceste lucruri trebuie să se întâmple.

După mai mult de trei săptămâni de lupte sângeroase între taberele rivale în regiunea Tripoli, situaţia umanitară este „gravă şi riscă să se deterioreze şi mai mult”, a atenţionat luni Maria Ribeiro, adjuncta emisarului ONU în Libia, într-un interviu pentru AFP.

Lupte au loc la sud de Tripoli între forţele loiale Guvernului de Uniune Naţională (GNA), recunoscut de comunitatea internaţională, şi cele ale mareşalului Khalifa Haftar, care deţine controlul asupra estului Libiei şi care a lansat la 4 aprilie o ofensivă pentru a cuceri capitala.

Din 4 aprilie, cel puţin 278 de persoane au fost ucise şi 1.332 au fost rănite în acest conflict, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Cel puţin 40.100 de civili au fugit din calea luptelor, iar alţii sunt în continuare blocaţi în zonele de conflict, în special la periferia sudică a Tripoli, zone unde echipele de salvare şi organizaţiile umanitare ajung cu mare dificultate, a subliniat Maria Ribeiro. De asemenea, „3.500 de migranţi şi refugiaţi se află în pericol în centrele de detenţie situate lângă zonele de conflict”.

Pradă instabilităţii după prăbuşirea regimului lui Muammar al-Gaddafi în 2011, Libia este din nou, din 4 aprilie, scena unor violenţe şi a ofensivei lansate de Khalifa Haftar asupra Tripoli, sediul guvernului condus de Fayez al-Sarraj.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s