Pregătiri pentru războiul lui Gog: Iranul s-a retras parțial din acordul nuclear

Iranul a trimis scrisori ambasadorilor din mai multe ţări, în care şi-a anunţat retragerea parţială din acordul nuclear semnat în 2015 cu marile puteri mondiale. Scrisorile au fost trimise liderilor Marii Britanii, Chinei, Uniunii Europene, Franţei şi Germaniei.

Într-un discurs difuzat la televiziunea naţională, președintele Rouhani a spus că semnatarii acordului – Marea Britanie, Franţa, Germania, China şi Rusia – au 60 de zile pentru a-şi implementa promisiunile de a proteja sectoarele petrolului şi bancar din Iran de sancţiunile SUA.

Măsura a venit la un an de la data la care preşedintele Statelor Unite, Donald Trump şi-a retras ţara din acord. De atunci, SUA au restabilit sancţiunile economice dure impuse Iranului, chiar dacă Teheranul a continuat să respecte acordul, potrivit inspectorilor ONU.

Tot miercuri, Rouhani a afirmat că Teheranul va păstra uraniul îmbogăţit, în loc să îl vândă aşa cum prevede acordul nuclear. Oficialii iranieni au avertizat că ţara lor ar putea să-şi mărească gradul de îmbogăţire al uraniului, eventual retrăgându-se din acord după ce a petrecut un an încercând să îl salveze alături de partenerii europeni.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s