Togarma (Turcia) vrea să pună mâna pe zăcămintele de gaz ale Ciprului

Se pare că acel ”cârlig” despre care este scris în cartea Ezechiel va fi controlul și exploatarea resurselor de gaze naturale din Marea Mediterană, din care Israelul a început deja să extragă și să exporte. Te voi târî şi-ţi voi pune un cârlig în fălci; te voi scoate, pe tine şi toată oastea ta(Ez. 38:4)

Armata turcă a lansat luni ceea ce prezintă drept ”cel mai mare exerciţiu” al Marinei sale, care se desfăşoară pe trei mări la care are ieşire ţara, într-un context de tensiuni pe tema exploarării gazelor naturale în largul insulei împărţite Cipru. Mișcarea este cu atât mai terifiantă pentru ciprioți cu cât în 1974 Turcia a invadat această țară luându-și partea din nord pe care o țin sub control și astăzi.

Potrivit Statului Major turc, 131 de nave militare, 57 de avioane şi 33 de elicoptere participă la manevre, care se încheie la 25 mai, pe mările Mediterana, Egee şi Neagră. Aceste exerciţii au loc în contextul în care cresc tensiunile între Turcia şi aliaţii săi american şi europeni pe tema exploatării gazelor naturale în largul Ciprului.

Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite s-au declarat ”îngrijorate” de intenţia Ankarăi de a lansa activităţi de forare în ”zona economică exclusivă a Ciprului”.Însă Ankara a respins aceste avertismente, apreciind că nu este obligată de acorduri de delimitare maritimă între Guvernul recunoscut la nivel internaţional al Ciprului şi alte ţări riverane la Marea Mediterană.

Autorităţile turce şi-au anunţat la începutul lui mai intenţia de a efectua operaţiuni de forare de gaze naturale până în septembrie, într-o zonă a Mării Mediterane care, potrivit presei cipriote, conduce în zona economică exclusivă a Ciprului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s