Turcia va continua să foreze în largul Ciprului

”Cârligul” lui Gog se pare că este același și pentru Togarma – gazele naturale din Marea Mediterană. Vor ajunge la încă o confruntare militară, așa cum au mai avut în trecut?

Turcia nu îşi va opri forările exploratorii în domeniul gazelor naturale în apele Ciprului, a anunţat duminică preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, în pofida unor îndemnuri în acest sens ale unor lideri din Europa de Sud.

”Vom continua să forăm în zone care ne aparţin”, a anunţat Erdogan într-o alocuţiune televizată, la Istanbul. ”Cineva a dat un ordin. Se pare că ei vor aresta echipajul vaporului nostru. Va fi rău pentru voi dacă faceţi asta”, a avertizat el.

Presa scrie că Ciprul a emis săptămâna trecută un mandat de arestare a membrilor echipajului navei turce de foraj Fatih. Şapte ţări din Europa de Sud au publicat vineri, la finalul unui summit, la Velletta, o declaraţie comună în care îndeamnă Turcia ”să-şi înceteze activităţile ilegale” în apele zonei economice exclusive a Ciprului.

”Dacă Turcia nu-şi încetează acţiunile ilegale, noi cerem UE să ia în calcul măsuri adecvate”, avertizează ele. Ministerul turc de externe a denunţat sâmbătă o declaraţie ”părtinitoare” şi contrară legislaţiei internaţionale.

Descoperirea unor uriaşe zăcăminte de gaze naturale în regiune, în ultimii ani, a stârnit controverse. Ciprul a semnat contracte de explorare cu giganţi în domeniul hidrocarburilor ca ENI (Italia), Total (Franţa) sau ExxonMobil (Statele Unite).

Însă Ciprul, un stat membru UE, îşi exercită autoritatea doar în două treimi din sudul insulei. Partea de nord a insulei este ocupată de Turcia din 1974.

Ankara se opune oricărei explorări şi exploatări a acestor resurse, de la care ar fi exclusă Republica Turcă a Ciprului de Nord (RTCN), autoproclamată şi nerecunoscută de comunitatea internaţională.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s