Oficiali ai ONU: Statele Unite planifică un atac asupra Iranului

Urmează ca Statele Unite să atace curând Iranul?  Dacă așa stau lucrurile, înseamnă că suntem foarte aproape de o confruntare militară în regiune, ce poate evolua către războiul lui Gog.

Surse diplomatice, cu sediul la ONU din New York, au dezvăluit cotidianului  Maariv că acestea evaluează planurile Statelor Unite de a efectua un atac asupra Iranului, ca răspuns la atacurile de joi, din Golful Persic.

Potrivit oficialilor, de vinerea trecută, la Casa Albă s-au purtat discuții neîntrerupte cu comandanții militari de rang înalt, reprezentanți ai Pentagonului și consilieri ai președintelui Donald Trump. Acțiunea militară în cauză ar fi o bombardare aeriană a unei instalații iraniene legate de programul său nuclear, au afirmat oficialii.  

„Bombardarea va fi masivă, dar va fi limitată la o țintă specifică”, a spus un diplomat occidental. Decizia de a efectua acțiuni militare împotriva Iranului a fost discutată la Casa Albă înainte de ultimul raport, potrivit căruia Iranul ar putea crește nivelul de îmbogățire a uraniului. În ultimele zile, Mike Pompeo a făcut în repetate rânduri declarații împotriva Iranului. El a susținut că nu există nicio îndoială că recentele explozii de pe petrolierele din Golf au fost cauzate de Iran. 

Posibilitatea unui atac american s-a născut în momentul deteriorării relațiilor dintre Statele Unite și Iran, pe fondul retragerii SUA din acordul nuclear de acum un an și al sancțiunilor asupra economiei Republicii Islamice. 

În ultimele zile, Iranul a anunțat că intenționează să se abată de la acordul nuclear semnat în 2015 și să îmbogățească uraniul la un nivel superior celui maxim, pe care și l-a asumat în cadrul acordului nuclear. 

Pe lângă confruntările asupra programului nuclear al Iranului, Statele Unite acuză Teheranul de încercarea de a-și extinde influența în Orientul Mijlociu și de a destabiliza regiunea din Yemen până în Siria.

La rândul său, Iranul amenință să continue să riposteze împotriva sancțiunilor SUA, atât timp cât ceilalți semnatari ai acordului nuclear nu compensează daunele economice care i-au fost cauzate, și chiar să se retragă din Tratatul NPT (Tratatul de neproliferare) – care împiedică țările semnatare să dezvolte arme nucleare. 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s