Primele discuții despre planul de pace propus de SUA au început în Bahrain

Deocamdată este dezvăluită partea economică a planului de pace, foarte atrăgătoare pentru arabi. Cu toate acestea, palestinienii l-au respins din start, iar discuțiile sunt deja considerate un semi-eșec, chiar înainte de a se finaliza. În cele din urmă, pacea va fi semnată și garantată de către un lider politic influent, dar încă n-a sosit timpul. Faptul că discuțiile sunt atât de avansate dovedește însă cât de aproape suntem de începutul celor 7 ani din prorocia lui Daniel și, implicit, de răpirea Bisericii.

Administraţia americană a lui Donald Trump prezintă marţi şi miercuri, în Bahrain, partea economică a planului său, vizând să soluţioneze conflictul israeliano-palestinian – în absenţa palestinienilor, care consideră acest demers drept total inoportun fără o soluţie politică.

,,Politica va urma”, apreciază administraţia Trump. Pentru moment, planul său se va concentra asupra unor propuneri economice, prezentate în două zile de ”atelier” într-un palat care domină țărmul Golfului Persic, în Bahrain.

Prezentat de ginerele şi consilierul preşedintelui american, Jared Kushner, acest plan intitulat ”De la pace la prosperitate” promite investiţii internaţionale în valoare de 50 de miliarde de dolari în teritoriile palestiniene şi ţările arabe, pe o perioadă de zece ani.

Însă palestinienii au respins de la început această iniţiativă, apreciind că este vorba de o încercare de a-i cumpăra, în schimbul renunţării lor la obţinerea unui stat la care aspiră – Palestina.

”Noi nu putem să acceptăm ca America să transforme acastă cauză, care este politică, într-o cauză economică”, a declarat preşedintele palestinian Mahmoud Abbas. Manifestaţii au avut loc luni în Cisiordania ocupată, în semn de protest faţă de această conferinţă.

În apropiere de Hebron, manifestanţi au ars portrete ale preşedintelui Trump şi regelui Bahrainului şi s-au aşezat în jurul unui sicriu pe care au scris ”nu acordului secolului”, o formulă ironică prin care desemnează ambiţiile lui Donald Trump de soluţionare a conflictului israeliano-palestinian în felul său.

În absenţa celor direct interesaţi, conferinţa ar urma să nu ajungă la rezultate tangibile, apreciază experţi, însă acest lucru va permite administraţiei americane să încerce să apropie ţările de la Golful Persic de principalul lor aliat în regiune, Israelul, în cadrul unei alianţe antiiraniene.

Un fapt fără precedent – câţiva jurnalişti israelieni au fost invitaţi de către Casa Albă să acopere aceste lucrări în Bahrain. Majoritatea ţărilor arabe şi-au închis frontierele cetăţenilor israelieni, în cazul în care aceştia nu circulă sub altă naţionalitate.

Miniştrii Finanţelor din ţările arabe de la Golful Persic, secretarul american al Trezoreriei Steven Mnuchin, directoarea generală a Fondului Monetar internaţional (FMI) Christine Lagarde, preşedintele Băncii Mondiale (BM) David Malpass şi fostul premier britanic Tony Blair sunt, de asemenea, prezenţi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s