Valul de caniculă se extinde peste toată Europa

De data aceasta chiar vor crede cei mai mulți că este vorba de încălzirea globală. Iată ce zice însă Domnul Dumnezeul nostru: Iată, vine ziua Domnului, zi fără milă, zi de mânie şi urgie aprinsă, care va preface tot pământul în pustiu şi va nimici pe toţi păcătoşii de pe el. „Voi pedepsi – zice Domnul – lumea pentru răutatea ei, şi pe cei răi, pentru nelegiuirile lor; voi face să înceteze mândria celor trufaşi şi voi doborî semeţia celor asupritori. (Isaia 13:9, 11)

Oraşele europene iau măsuri excepţionale pentru a limita impactul unui val de căldură istoric, temperaturile pe continent urmând să depăşească în unele zone recordurile din toate timpurile.

Autorităţile au avertizat că temperaturile ar putea depăşi 40 de grade Celsius şi ajunge până la 45 de grade în unele părţi ale continentului până sâmbătă. Totul este cauzat de un curent de aer cald din Sahara, care a fost adus înspre nord de o furtună deasupra Oceanului Atlantic.

În Germania, oficialii au impus o limită de 120 km/h pentru maşinile care circulă pe autostrada dintre Saxonia şi Anhalt pentru că asfaltul a început să se deterioreze după ce miercuri a fost înregistrată o temperatură de 38,6 de grade Celsius în Coschen, un record pentru luna iunie. De asemenea, şinele de tren au cedat în apropierea oraşului Rostock.

Școlile din mai multe părţi din Franţa sunt aşteptate să rămână închise până la sfârşitul săptămânii, după ce meteorologii au prezis că recordul de temperatură de 44,1 de grade Celsius va fi depăşit vineri. În Paris, Lyon, Strasbourg şi Marsilia, autorităţile au interzis circulaţia maşinilor vechi în centrul oraşelor pentru a combate poluarea.

Autorităţile din regiunea Ile-de-France au estimat că măsura va afecta în jur de 60% dintre vehiculele care circulă în capitala franceză, inclusiv cele de livrări. În sudul Franţei, trei persoane, două dintre ele având peste 70 de ani, au murit după ce au suferit stop cardiac în timp ce înotau. Autorităţile franceze au avertizat că este periculos ca oamenii să intre în apă rece pe temperaturi foarte ridicate, însă nu există o confirmare că decesele au avut legătură cu canicula.

La Milano temperaturile au atins 40 de grade iar organizaţiile de caritate se pregăteau să distribuie gratis 10.000 de sticle cu apă persoanelor fără adăpost şi altor persoane nevoiaşe iar în Spania, 33 dintre cele 50 de provincii vor avea parte de temperaturi record, care ar putea ajunge până la 44 de grade.

În Innsbruck, Austria, caii celebrelor trăsuri „fiaker” au fost retraşi de pe străzi, temperaturile atingând 36,7 de grade Celsius, un record pentru Tirol.

În Polonia, Ministerul de Interne a informat că 90 de persoane s-au înecat în această lună încercând să se răcorească înotând în lacuri sau râuri iar în Lituania 27 de persoane au murit în condiţii similare, temperaturile trecând de 35 de grade Celsius.

În Catalonia, vântul puternic şi temperaturile ridicate au intensificat un incendiu de vegetaţie, care a distrus în jur de 2.500 de hectare. Un alt incendiu major afectează împrejurimile Atenei.

Oamenii de ştiinţă au avertizat că acest val de căldură, la fel ca cel de anul trecut, este în strânsă legătură cu schimbările climatice şi că astfel de vreme extremă va deveni din ce în ce mai des întâlnită în următoarele decenii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s