Un nou episod al conflictului cu Iranul – un petrolier a fost reținut de către Marea Britanie în Gibraltar

Se pare că tensiunile sunt din nou pe punctul de a escalada, odată cu reținerea de către armata britanică a acestui vas iranian ce exporta petrol sub sub acoperire. Dacă mai adăugăm și faptul că duminica aceasta vor începe procesul de îmbogățire a uraniului spre 20%, avem un tablou ce prefigurează începutul conflictului armat. Așa cum a spus Domnul Isus Însuși: „veți auzi de războaie și vești de războaie”. Domnul este aproape!

Administraţia de la Teheran a avertizat, vineri, că ar putea captura o navă britanică în cazul în care Marea Britanie nu eliberează petrolierul sechestrat în Gibraltar, situaţie care riscă să conducă la escaladarea crizei dintre Iran şi Occident.

Membri ai Forţelor navale regale britanice au capturat joi petrolierul Grace 1 (,,Harul” – n.n.), suspectat că ar fi transportat petrol iranian spre Siria prin încălcarea sancţiunilor impuse de Statele Unite şi de Uniunea Europeană.

„Dacă Marea Britanie nu eliberează petrolierul iranian, este datoria autorităţilor iraniene să captureze un petrolier britanic”, a declarat Mohsen Rezai, unul dintre comandanţii Gardienilor Revoluţiei din Iran. La rândul său, Ministerul de Externe de la Teheran a cerut eliberarea imediată a petrolierului, acuzând Marea Britanie că a acţionat la ordinul SUA.

Capturarea petrolierului Grace 1, cu lungimea de 330 de metri, intervine într-un moment sensibil, riscând să amplifice criza dintre Iran şi Occident pe tema Acordului nuclear din 2015, contestat vehement de Administraţia Donald Trump. Petrolierul a fost capturat la circa patru kilometri sud de Gibraltar, într-o zonă pe care Marea Britanie o consideră că îi aparţine, deşi Spania, ce revendică Gibraltarul, susţine că incidentul a avut loc în apele teritoriale spaniole. „Avem motive să credem că nava Grace 1 transporta petrol spre Rafinăria Banyas din Siria. Rafinăria este proprietatea unei entităţi aflată pe lista de sancţiuni a UE impuse Siriei”, a declarat şeful Guvernului regional din Gibraltar, Fabian Picardo.

Ministrul spaniol de Externe, Josep Borrell, a declarat că petrolierul a fost capturat la solicitarea Statelor Unite, în timp ce consilierul american pentru securitate, John Bolton, a lăudat acțiunea armatei britanice.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s