Tensiune sporită în Golf – Iranul a sechestrat un petrolier britanic

Mai multe evenimente petrecute săptămâna aceasta fac din zona Golfului Persic un posibil teatru de conflict militar. După ce au capturat un petrolier aparținând Emiratelor Arabe Unite, iranienii s-au apropiat și de un vas american, dar drona lor de observație a fost doborâtă. Ieri, britanicii au anunțat că vor mai reține 30 de zile petrolierul iranian pe care l-au oprit în Gibraltar, iar răspunsul din partea Iranului a fost prompt: în aceeași seară au capturat un petrolier britanic, fără să poată fi opriți. Președintele Trump a anunțat, între timp, intenția formării unei coaliții de forțe navale în Golful Persic, la care să participe mai multe țări. Totul se îndreaptă către un război regional, ce se poate transforma într-unul mult mai amplu, după cum a fost profețit.

Un petrolier care naviga sub pavilion britanic a fost sechestrat, vineri, în Golf, de membrii Gardienilor Revoluției, trupele de elită ale regimului de la Teheran.

Armatorul navei Stena Impero, care avea ca destinație Arabia Saudită, a declarat că nu a putut lua legătura cu vasul și că „petrolierul se îndreaptă către Iran”. Compania a anunțat că la bord sunt 23 de membri ai echipajului. Petrolierul a fost abordat de „mici ambarcațiuni neidentificate și de un elicopter, în Strâmtoarea Ormuz”. 

Foreign Office a dat asigurări că verifică „în regim de urgență” aceste informații. Nava britanică ar fi fost sechestrată de forțele navale ale Gardienilor Revoluției din cauza „nerespectării codului maritim internațional”, potrivit unui comunicat al Teheranului.  Ministrul britanic de Externe, Jeremy Hunt, a declarat sâmbătă că Iranul „merge pe un drum periculos”.

„Acţiunile de ieri din Golf reprezintă semne îngrijorătoare cu privire la faptul că Iranul merge pe un drum periculos, ilegal şi destabilizator, după ce autorităţile din Gibraltar au sechestrat în mod legal un petrolier care se îndrepta spre Siria”, a spus acesta pe Twitter. „După cum am spus şi ieri, reacţia noastră va fi una atent analizată, dar solidă. Încercăm să găsim o modalitate de a rezolva această problemă”, a adăugat Hunt.

Regiunea Golfului şi a Strâmtorii Ormuz, pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă pe planetă, se află de două luni în centrul unor mari tensiuni geopolitice, pe fondul disputei dintre Iran, pe de o parte, şi SUA și Marea Britanie, pe de altă parte. SUA şi-au consolidat forţele în zonă, atât pe cele navale, cât și aeriene.

Noul incident intervine în condițiile în care Donald Trump anunța joi că forțele navale americane au doborât o dronă iraniană, fapt dezmințit de Teheran, dar reiterat de președintele SUA.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s