Tensiuni diplomatice generate de Muntele Templului

Aceste noi tensiuni au început duminica trecută, când evreii au comemorat distrugerea primului și celui de-al doilea Templu. Unul dintre miniștri din guvernul israelian a cerut să li se dea și evreilor dreptul de a se ruga pe Muntele Templului, iar aceasta a generat reacția furioasă a arabilor. Cu siguranță, dacă evreii vor obține acest drept, acesta va fi pasul decisiv pentru a se construi și un loc de rugăciune acolo – cel de-al treilea Templu. Domnul este aproape!

Iordania a anunţat duminică faptul că l-a convocat pe ambasadorul israelian la Amman pentru a-i transmite ”un mesaj de fermitate” prin care îndeamnă statul evreu să-şi înceteze ”încălcările” pe Esplanada Moscheilor, la Ierusalim.

La 11 august, ciocniri au avut loc în apropierea Moscheei Al-Aqsa, situată pe Esplanadă, între credincioşi şi poliţişti israelieni, în prima zi a sărbătorii musulmane Eid al-Adha, şi în timpul sărbătorii religioase evreieşti Tisa B’Av.

Ammanul i-a transmis de asemenea ambasadorului evreu condamnarea sa fermă a unor declaraţii ale ministrului israelian al Securităţii Interne Gilad Erdan cu privire la situaţia moscheii Al-Aqsa, precizează ministerul.

Erdan a apreciat marţi că Israelul ar trebui să acţioneze în vederea autorizării evreilor să se roage pe Esplanada Moscheilor, în cadrul unor ”acorduri politice şi nu cu forţa”, potrivit cotidianului israelian Haaretz.

Cu două zile mai înainte, zeci de palestinieni au fost răniţi în ciocniri cu forţele de ordine israeliene, care deţin controlul asupra accesului pe Esplanada Moscheilor şi au autorizat evrei religioși să intre pe ea.

Evreii sunt autorizaţi să intre pe Esplanadă între anumite ore, dar nu să se roage, pentru a evita aprinderea tensiunilor.

Esplanada Moscheilor – numită Nobilul Sanctuar de către musulmani şi Muntele Templului de către evrei – este al treilea cel mai sfânt loc al islamului şi cel mai sacru loc pentru evrei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s