Iranul – tras la răspundere de puterile europene pentru încălcarea acordului nuclear

Probabil că acesta nu-i decât un gest simbolic, dar în spatele lui se ascunde multă tensiune. Cert este că, dacă Iranul va continua să-și dezvolte programul nuclear, Israelul (direct amenințat de acesta) nu va avea altă opțiune decât să atace instalațiile iraniene. Poate chiar acesta va fi cazul de război ce va duce, în cele din urmă, la invazia coaliției lui Gog în țara promisă. Toate indică spre vremea care ne stă înainte, denumită de Scriptură „vremea din urmă”. Domnul este aproape!

Franţa, Marea Britanie şi Germania, state europene ce fac parte din Acordul nuclear semnat în 2015 între Iran şi marile puteri, şi-au exprimat vineri îngrijorarea cu privire la încălcările pactului şi au îndemnat Iranul să coopereze cu agenţia ONU pentru energie atomică.

„Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a confirmat în raportul său din 8 septembrie că au fost instalate centrifuge avansate pentru îmbogăţirea uraniului sau vor fi instalate în regiunea Natanz. Suntem profund îngrijoraţi de aceste activităţi”, au transmis puterile europene în prima lor declaraţie comună de la o informare primită de la AIEA la începutul acestei săptămâni.

Regimul de la Teheran a dublat numărul de centrifuge avansate folosite pentru îmbogăţirea uraniului, a anunţat luni Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), după ce Iranul a indicat că îşi va reduce suplimentar angajamentele asumate prin Acordul atomic semnat cu marile puteri în 2015.

Diplomatul român Cornel Feruţă, directorul interimar al AIEA, a solicitat Iranului să clarifice dacă a raportat agenţiei internaţionale toate activităţile, materialele şi centrele sale nucleare, se arată într-un comunicat al agenţiei.

Noile eforturi ale Iranului de a-şi dezvolta capacitatea tehnologică de îmbogăţire a uraniului ar putea ajuta Teheranul să acumuleze mai rapid rezerve de uraniu cu o concentraţie ridicată, lucru ce ar reduce considerabil durata de timp necesară pentru obţinerea de material fisionabil adecvat pentru arme atomice.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s