Forțele americane din nordul Siriei se retrag din fața armatei Turciei

Decizia președintelui Trump de a-i retrage pe cei 1.000 de militari americani de la granița de nord a Siriei lasă loc armatei turce să se apropie încă un pas de Israel. Ținta militarilor turci deocamdată o constituie luptătorii kurzi care au înfruntat cu mult curaj organizația ISIS, dar scopul final este cel de a câștiga o zonă de influență în Siria, la nord de Israel, de unde vor participa, alături de Rusia și Iran, la invazia profețită în cartea Ezechiel. Pentru prima dată în istorie se vor afla în Siria reprezentanți ai celor trei armate principale din coaliția lui Gog. Vremea împlinirii profețiilor se apropie!

Recep Tayyip Erdogan a declarat sâmbătă că ţara sa va lansa o operaţiune militară în nord-estul Siriei, după ce a acuzat Statele Unite că nu iau suficiente măsuri pentru a-i îndepărta pe luptătorii kurzi din Siria de la graniţa cu Turcia. În acest context, Statele Unite au anunţat că nu vor să fie implicate în operaţiunea militară pornită de Turcia.

Oficiali ai Forţelor Democratice Siriene, alianţă a militanţilor kurzi din Siria, sprijiniţi de Statele Unite în disputele cu Turcia, au informat că forţele militare americane implantate în regiune au început retragerea din zona de graniţă cu vecinii turci. Anunţul, făcut luni dimineaţă, vine la o oră după comunicarea deciziei Washingtonului de a nu se implica în operaţiunea militară întreprinsă de statul turc în nord-estul Siriei.

Militanţii kurzi din Siria acuză Statele Unite de eşecul demonstrat în îndeplinirea angajamentelor asumate faţă de aliaţii lor, în lupta împotriva Statului Islamic, aceasta reprezentând o schimbare majoră în politica externă a Washingtonului. În Statele Unite, atât republicanii, cât şi democraţii au avertizat asupra pericolului unui atac kurd în regiune, ce ar putea conduce către un „masacru” împotriva kurzilor.

Decizia marchează o schimbare radicală de poziție a politicii externe a Statelor Unite în regiune și dă, practic, undă verde Turciei să atace forțele kurde din nordul Siriei, forțe care, până în prezent au fost sprijinite și antrenate de americani. Kurzii au fost unii dintre cei mai de încredere parteneri ai SUA în Siria și au jucat un rol-cheie în campania care a dus la înfrângerea ISIS.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s