Începe războiul cu Iranul?

Mai devreme sau mai târziu era de așteptat ca scânteia ce va declanșa războiul să fie aprinsă. Foarte probabil că acest lucru s-a petrecut odată cu asasinarea șefului Gărzilor Revoluției iraniene, Quasem Soleimani, noaptea trecută, pe aeroportul din Bagdad, de către forțele americane. Acest lucru poate duce la o escaladare fără precedent a conflictului în zonă, iar zilele următoare vor fi foarte intense, marcate de răzbunarea promisă a Iranului.

Iată, pe scurt, evenimentele și reacțiile pe care le-au declanșat:

  • Qasem Soleimani se afla în apropiere de aeroportul internațional din Bagdad, când convoiul său a fost lovit de cel puțin trei rachete, în noaptea de 2-3 ianuarie. El s-a numărat printre cele 12 victime, alături de încă un conducător militar al milițiilor șiite din Irak.
  • Pentagonul a confirmat efectuarea acestui raid, cu aprobarea președintelui Trump, ca răspuns la ultimele acțiuni iraniene împotriva intereselor americane din zona Orientului Mijlociu. Mai târziu, președintele american a postat pe Twitter o imagine cu drapelul SUA, fără niciun text adăugat, iar cetățenilor americani li s-a cerut să părăsească imediat Irakul.
  • Corpul Gărzilor Revoluţionare iraniene a confirmat moartea generalului Soleimani: „Gardienii Revoluţiei anunţă că gloriosul comandant al islamului, Haj Qasem Soleimani, la sfârşitul unei vieţi de slujire, a murit ca martir într-un atac al Americii asupra aeroportului din Bagdad.”
  • Liderii iranieni – conduși de ayatolahul Khamenei – au promis un răspuns sever în toată lumea musulmană, îndreptat asupra americanilor, acuzând în același timp și statul Israel de planificarea atacului.
  • Șeful guvernului irakian, Adel Abdul Mahdi, a declarat că acțiunile americane „au aprins scânteia unui război devastator în Irak, în regiune și în lume”.
  • Premierul israelian, Beniamin Netanyahu, a anunțat că se va întoarce din Grecia, acolo unde semnase acordul istoric de construcția unei conducte de gaz spre Europa, împreună cu Grecia și Cipru (acord pe care Turcia l-a contestat imediat).
  • În Israel este convocată astăzi o ședință a Consiliului de apărare al țării în așteptarea unor posibile atacuri venite din partea aliaților Iranului dinspre Siria, Liban și Gaza.
  • Bursele au început să simtă șocul ostilităților: dolarul este în scădere, iar prețul petrolului Brent a crescut cu 4,4%, ajungând la 69,16 dolari.

Evenimentele se vor succeda cu rapiditate în următoarele zile și în anul care tocmai a început, în linie cu profețiile făcute pentru această vreme din urmă. Trăim ultima perioadă a istoriei în forma pe care o cunoaștem până acum, iar venirea Domnului poate avea loc oricând. Ești pregătit să-L întâlnești pe Dumnezeu?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s