Iranul – în cursă accelerată spre arma atomică

Odată cu decizia de revenire la pregătirea de material radioactiv pentru arma atomică, Iranul a intrat pe panta confruntărilor directe cu Israelul și comunitatea occidentală. Deși nu este de așteptat ca Uniunea Europeană sau Statele Unite să facă mai mult decât a aplica noi sancțiuni economice, nu tot așa stau lucrurile cu privire la Israel, care a anunțat de mai multe ori – prin vocea prim-ministrului Netanyahu – că nu va permite Iranului să ajungă la stadiul de a poseda arme atomice.

Pe măsură ce tensiunile continuă să se adune în regiunea Orientului Mijlociu, ne putem da seama că lucrurile se îndreaptă ireversibil spre un conflict militar, așa cum a fost prorocit pentru vremea din urmă. Putem afirma, fără dubii, că într-adevăr: „Domnul este aproape!”

Președintele Iranului a făcut astăzi o declarație tranșantă: „Producem mai mult uraniu îmbogățit față de cât produceam înainte de a semna acordul nuclear.” Producția uraniului îmbogățit a crescut peste nivelul existent în Iran înainte de semnarea acordului nuclear în 2015, a informat joi președintele iranian Hassan Rouhani. „Presiunea crește asupra Iranului, dar noi continuăm să progresăm”, a mai declarat Rouhani.

Iranul a renunțat treptat la respectarea unora dintre prevederile acordului nuclear din 2015 – după ce Statele Unite au decis să se retragă din înțelegere în 2018 – și a anunțat public că va relua îmbogățirea uraniului, ca reacție la asasinarea generalului Quasem Soleimani, la începutul acestui an.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s